Kuchnia to miejsce w domu, gdzie wiele się dzieje. Meble kuchenne powinny być wykonane z trwałych i odpornych na zniszczenia materiałów. Jednym z chętniej wybieranych elementów są blaty ze spieków kwarcowych. Czy nadają się do kuchni?
Jakie właściwości mają blaty ze spieków kwarcowych?
Blat kuchenny jest nieodłącznym elementem zabudowy w kuchni. Powinien być trwały i mocny. Istnieje wiele materiałów, z których wykonuje się blaty. Może to być czysty kamień – najczęściej granit czy marmur, odpowiednio zaimpregnowane drewno, lub laminat. Coraz częściej wybierane są także blaty ze spieków kwarcowych. Produkuje się je z naturalnych minerałów, które są odpowiednio mocno mielone i prasowane. Następnie trafiają do specjalnych pieców hybrydowych. Mogą mieć różne kolory i tekstury. Są trwałe i odporne na wszelkie zarysowania. Dzięki temu, że są lekkie, ich montaż jest o wiele łatwiejszy.
Czy warto wybrać do kuchni blat ze spieku kwarcowego?
Korzyści z montażu blatu ze spieku jest wiele. Przede wszystkim jego trwałość. Blat kuchenny to miejsce szczególnie narażone na zarysowania i urazy mechaniczne, ponieważ używa się na nim ostrych narzędzi i ciężkich urządzeń. Blat ze spieków jest na to odporny. Nie uszkodzą go także silne środki chemiczne używane do czyszczenia. Jest wytrzymały na działanie temperatur – nawet bardzo wysokich. Jego kolor nie zmieni się pod wpływem promieni słonecznych i UV. Dzięki szerokiej gamie dostępnych barw i faktur spieków można dostosować je do własnych potrzeb. Produkcja blatu na zamówienie umożliwia również idealne dopasowanie rozmiaru, dzięki czemu możliwa jest realizacja każdego projektu. Jego trwałość sprawi, że posłuży właścicielom przez wiele lat.
Wyroby ze spieków Mario&Pablo mogą być wykorzystane również w innych pomieszczeniach. Często wykorzystuje się je w łazienkach, jako okładziny ścienne, meble czy blaty, lub do produkcji mebli. Będą idealnie pasowały do nowoczesnych, minimalistycznych wnętrz.